Wat wij doen leeft echt in de praktijk

Sinds juli 2021 werkt Bart van der Zeijden voor het CIBG als Toezichthouder Wet normering topinkomens (WNT). Deze wet ziet erop toe dat bestuurders in de zorg niet meer verdienen dan de vastgestelde norm. Accountants zijn verplicht om de overschrijdingen van die norm te melden. Als toezichthouder doet Bart diepgaand onderzoek naar de bezoldiging van bestuurders. De conclusies legt hij vast in een rapport dat voor de juristen in het WNT-team aanleiding kan zijn om actie te ondernemen.

Bart is Toezichthouder WNT
Beeld: ©CIBG

Terwijl ik aan een rapport van een bepaalde casus werk, heb ik daarover al contact met de juridische collega’s. Dat tekent de samenwerking in het team. We overleggen veel met elkaar en werken nauw samen. De WNT is een complexe wet waarover we dan ook regelmatig binnen het team discussies voeren.

Positieve bijdrage leveren aan de maatschappij

Bart is filosoof. Zingeving is voor hem een belangrijk thema. “Wat zoek ik in werk, vroeg ik me na mijn afstuderen af? Werken voor de winst is niets voor mij. Ik wil met mijn werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, een structurele rol vervullen. Zo kwam ik uit bij de overheid als werkgever. Wanneer duidelijk wordt dat bepaalde bestuurders teveel verdienen, vinden de burgers daar iets van. In deze functie kan ik voorkomen dat geld van belastingbetalers dat naar zorg gaat, wordt besteed aan de verkeerde dingen. Er is maatschappelijk gezien behoefte aan toezichthouders, wat wij doen leeft echt in de praktijk.”

Kennis opbouwen, kennis delen

Na een algemene studie had Bart behoefte om veel te leren over een specifiek onderwerp. “Dat is gelukt. In ons team, nu 9 mensen groot, werken wij met één wet, de complexe WNT. Ik heb mijn antenne voor de vaak summiere informatie in de jaarrekeningen van zorginstellingen moeten ontwikkelen. Al heb ik veel geleerd, ik weet niet alles. Daarom zijn samenwerking en overleg in het team zo belangrijk. Er kijkt altijd een tweede paar ogen mee naar het dossier. Je kunt op elkaar bouwen en je mag fouten maken. Onze teamleider is persoonlijk en oprecht bij ons betrokken. Door deze open en prettige sfeer voel je je gesteund en zeker in je werk. Van de koffie en lunch maken wij echt teammomenten. Immers, als je elkaar goed kent, vraag je elkaar ook makkelijk om hulp. Onze werkvoorraad zien we als iets collectiefs, waarvoor we samen verantwoordelijk zijn.”

Wat voor mensen zouden moeten solliciteren bij het CIBG?

“Ons team is heel divers en dat levert waardevolle invalshoeken op. Dus er is zeker niet één bepaald type mens dat hier past. Dan zouden we mensen uitsluiten die wellicht op een heel goede eigen manier hun rol in het team zouden kunnen vervullen. Wel belangrijk is dat je oog hebt voor detail, of dat wilt ontwikkelen. Wat ook telt: inzet om veel over de WNT te leren zodat je vanuit die wet kunt kijken. Plus de wil om jouw kennis te delen. Dan kom je in een fijn team waar je je gewaardeerd voelt. Het CIBG biedt goede arbeidsvoorwaarden en prima voorzieningen. Geen log ambtenarenapparaat maar een open en flexibele organisatie.”

Wat kan het CIBG jou bieden?

Het CIBG heeft uiteenlopende vacatures.

Meer lezen?

Bekijk ook de verhalen van andere CIBG medewerkers.